top of page
Search

TINGKATKAN STAMINA ANDA


1. BERSUKAN

Sukan terutamanya aerobik adalah ubat terbaik untuk mengatasi keletihan dan meningkatkan tenaga. Senaman lain seperti berbasikal, berenang dan berjalan membantu menguatkan jantung supaya lebih banyak oksigen ke seluruh tubuh.


2. MINUM AIR

Kekurangan air dalam badan boleh menyebabkan seseorang itu keletihan. Ini kerana aliran darah akan perlahan dan mengambil nasa yang lama untuk memberikan oksigen dalam sel-sel badan. Minumlah sekurang-kurangnya dua liter setiap hari.


3. VITAMIN, MINERAL & OMEGA 3

Vitamin membantu menutralkan kerosakan sel dalam badan akibat serangan radikal bebas. Mineral pula menyokong dalam detoksifikasi badan, Manakala Omega 3 membantu keseluruhan bagi setiap sel berjalan lancar.


4. MAKAN SEDIKIT TAPI KERAP

Makanlah dalam hidangan yang kecil tetapi kerap untuk memberi tenaga pada badan. Ambillan karbohidrat dengan jumlah yang banyak akan menyebabkan gula dalam badan bertambah sehingga menyebabkan keletihan dan ngantuk.


5. UBAH TABIAT

Malas bangun pagi??Kali ini anda ubah dengan bangun awal pagi. Mandi sebelum subuh dan lakukan aktiviti seperti jogging, berbasikal dan sebagainya.


6. BUAT SENARAI

Melakukan perkara yang tidak menjadi keutamaan akan menghabiskan tenaga anda. Cuba ambil kertas sokong dan senaraikan perkara yang paling penting perlu anda lakukan dan lupakan perkara yang remeh temeh.


7. REHAT SECUKUPNYA

Perlu ingat, badan anda bukan untuk bekerja 24 jam. Jadi ambillah masa untuk berehat. Berilah ruang untuk diri anda.

142 views0 comments

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page