Search

Tahu Tak.. 10 Sayur, Buah, Ulam Dan Herba Ini Boleh Bantu Proses Pencernaan Dan Persendawaan?

Updated: May 31, 2018

Berikut merupakan 10 sayur, buah, ulam dan herba yang baik untuk tubuh serta sudah diamalkan sejak turun-temurun lagi…


1. Bawang Putih

Menurut hasil kajian, kompoun diallyl trisulfat yang terhasil daripada allicin dapat bertindakbalas dengan sel darah merah untuk menghasilkan gas hidrogen sulfida yang dapat berfungsi untuk memperbesarkan pembuluh darah dan menurunkan tekanan darah di dalam badan, sekaligus membantu mengekalkan kelancaran sistem kardiovaskular.


2. Ekstrak Lemon

Lemon mengandungi Asid Sitrik, Kalsium, Magnesium, Potasium, Fosforus, Zat Besi, Zink, Vitamin A, Vitamin B6, Vitamin C, Vitamin E, Bioflavonoids, Riboflavin, Pectin dan lain-lain, yang meningkatkan tahap imun sistem, serta melawan sebarang jangkitan di dalam badan kita.


3. Madu

Tidak dapat disangkal lagi, madu kaya dengan vitamin dan mineral untuk membantu menyokong sistem tubuh yang sihat. Terkenal sebagai agen mencerdaskan minda dan menguatkan tenaga! Madu bertindak sebagai anti bakteria, anti oksidan dan antivirus untuk menguatkan sistem imun.


4. Halia

Halia banyak digunakan oleh mereka yang mengalami masalah ketidakselesaan perut. Khasiatnya membantu proses pembuangan angin badan yang tidak nyaman.


5. Cuka Epal

Ianya penuh berkhasiat dengan kandungan Fosforus, Zat Besi, Klorida, Sodium, Kalsium, Magnesium, Silikon dan Florid. Selain mengaktifkan proses penghadaman, bahan lecithin yang yang terdapat di dalamnya membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga.


6. Habbatus Sauda


Habbatus Sauda mengelakkan dari jangkitan penyakit. Ia meningkatkan sel pembunuh penyakit-penyakit berkenaan ketahanan badan, dan membantu melawan penyakit.


7. Durian Belanda

Buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti-fungus, berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.


8. Daun Rerama

Mengandungi kandungan aktif antikeradangan serta meningkatkan sistem ketahanan tubuh.