Search

NAK ANAK PINTAR?? AMALKAN MAKANAN SUNNAH…

Manusia terdiri daripada empat bahagian fitrah iaitu fizikal, mental, emosi dan rohani. Makanan memenuhi keperluan fizikal manusia agar tubuh badannya dapat berfungsi dengan baik. Makanan yang berkhasiat pula akan turut membantu perkembangan mental dan mengawal keadaan emosi kanak-kanak.


Di bawah tersenarai beberapa jenis makanan hebat yang turut membantu meningkatkan tumpuan, menguatkan daya ingatan dan merangsang pertumbuhan sel-sel otak kanak-kanak selain menyumbang kepada kesihatan tubuh badan kanak-kanak yang menyeluruh.


 

1. Buah Tin

Keistimewaan demi keistimewaan yang banyak dari buah kecil ini tidak mustahil apabila buah ini diangkat sebagai buah dari syurga. Buah tin dapat mengawal tekanan darah dan membantu dalam mengelakkan serangan strok. Buah kecil ini ternyata memiliki kandungan vitamin, mineral, serat dan antioksida yang tinggi. Buah tin banyak membantu menyihatkan sistem pencernaan. Apabila sistem penghadaman sihat maka segala nutrisi dan khasiat makanan dapat diserap dengan sepenuhnya oleh darah.