top of page
Search

NAK ANAK PINTAR?? AMALKAN MAKANAN SUNNAH…

Manusia terdiri daripada empat bahagian fitrah iaitu fizikal, mental, emosi dan rohani. Makanan memenuhi keperluan fizikal manusia agar tubuh badannya dapat berfungsi dengan baik. Makanan yang berkhasiat pula akan turut membantu perkembangan mental dan mengawal keadaan emosi kanak-kanak.


Di bawah tersenarai beberapa jenis makanan hebat yang turut membantu meningkatkan tumpuan, menguatkan daya ingatan dan merangsang pertumbuhan sel-sel otak kanak-kanak selain menyumbang kepada kesihatan tubuh badan kanak-kanak yang menyeluruh.


 

1. Buah Tin

Keistimewaan demi keistimewaan yang banyak dari buah kecil ini tidak mustahil apabila buah ini diangkat sebagai buah dari syurga. Buah tin dapat mengawal tekanan darah dan membantu dalam mengelakkan serangan strok. Buah kecil ini ternyata memiliki kandungan vitamin, mineral, serat dan antioksida yang tinggi. Buah tin banyak membantu menyihatkan sistem pencernaan. Apabila sistem penghadaman sihat maka segala nutrisi dan khasiat makanan dapat diserap dengan sepenuhnya oleh darah.


 

2. Kismis

Anggur kering iaitu kismis pula kaya dengan pelbagai vitamin, riboflavin dan folat. Kismis juga merupakan salah satu makanan yang boleh mengurangkan tekanan, melancarkan peredaran darah, merawat anemia, menguatkan jantung dan menerangkan hati.


Kismis sebagai makanan otak telah lama dibuktikan dalam amalan pemakanan para ulama’ Islam, yang rata-rata berjaya meraih taraf ilmuwan di usia muda dalam pelbagai bidang. Pencapaian luar biasa para ulama’ terdahulu membuktikan tahap luar biasa kapasiti otak yang mereka bentuk sejak kecil lagi.


 

3. Kurma

Diiktiraf sebagai pengganti diet yang paling baik di dunia terutamanya ketika proses penyembuhan penyakit. Memiliki mineral, vitamin, serat dan antioksida yang lengkap untuk kesihatan seluruh badan. Kurma dapat membantu pesakit anemia, menguatkan tulang, meningkatkan tenaga batin, mengawal berat badan, mencegah kanser dan mengelak serangan angin ahmar.


Potassium di dalam kurma menjadi agen utama dalam menjaga kesihatan sistem saraf untuk meningkatkan kepantasan dan ketajaman aktiviti otak. Amalan memakan kurma digalakkan kepada wanita mengandung bagi membentuk otak bayi yang sihat di dalam kandungan. Buah kurma juga telah diiktiraf oleh Rasulullah SAW sebagai makanan yang baik untuk otak.


 

4. Madu

Madu merupakan satu-satunya makanan dihasilkan oleh lebah yang memiliki kesemua komponen keperluan hidup manusia termasuk enzim, vitamin, mineral, kandungan air dan pinocembrin iaitu antioksida yang membantu meningkatkan fungsi otak. Bahan antioksida diperlukan bagi melawan radikal bebas yang boleh merosakkan sel otak.


 

5. Minyak Zaitun

Para saintis telah menemui bukti bahawa minyak zaitun memberi kesan yang baik terhadap tulang dan kesihatan penghadaman serta agen anti-kanser. Tubuh badan yang sihat membantu otak menjadi cerdas. Secara khusus kepada otak, minyak zaitun membantu meningkatkan keupayaan kognitif dan juga memori. lemak berguna di dalam minyak zaitun penting bagi pemantapan kondisi otak kerana 60% komponen otak adalah lemak.


Minyak zaitun kaya dengan polyphenols- antioksida semulajadi, lemak sihat, sumber bagi Omega 3 dan Omega 6 yang juga terdapat di dalam ikan, avokado dan kekacangan. Antarakhasiatnya adalah menurunkan paras kolestrol, mengelakkan masalah jantung, mengawal tekanan darah, mengurangkan tanda-tanda penuaan,dan menguatkan sistem imunisasi.


 

6. Habatus Sauda’

Mempunyai banyak kelebihan yang tidak dapat digambarkan. Minyak habatus sauda’ telah terbukti mampu merawat penyakit epilepsi. Secara umum apabila suatu pekerjaan dilakukan, bahagian otak yang tertentu akan menghantar isyarat bagi melaksanakan pekerjaan itu. Banyak penyakit yang boleh sembuh dan dielakkan dengan mengamal habatus sauda’ (insya-Allah).

Minyak habatus sauda’ dapat mengurangkan serangan sawan ke atas kanak-kanak. Ini hanya satu daripada banyak lagi kelebihan habatus sauda’ yang membantu pemulihan keadaan otak seterusnya mengoptimumkan kapasiti otak.


 

7. Susu Kambing

Menghasilkan semula sel-sel di dalam badan bagi memulihkan kesihatan seseorang. Susu kambing adalah makanan penyembuhan yang terbaik bagi membina sel otak dan sistem saraf.


Susu kambing mengandungi segala vitamin, mineral, protein dan lemak yang penting bagi pertumbuhan jaringan otak, enzim dan neurotransmitter sekaligus memberi tenaga untuk otak.

612 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page