top of page
Search

Masalah Lelaki? Keguguran Rambut Pola Lelaki (MPHL)

Updated: Apr 19, 2018

Kebiasaanya, anda akan berjumpa dengan orang yang betul apabila mahukan penyelesaian bagi masalah-masalah tertentu. Bagaimanapun, lain ceritanya dalam kes keguguran rambut.Berdasarkan tinjauan terkini oleh Persatuan Sains Rambut Malaysia (MSHS) didapati, sebanyak 44.4% lelaki tempatan memilih untuk bercakap dengan kawan-kawan mereka mengenai masalah ini, dan bukannya dengan seorang doktor.

Ia samalah seperti memanggil tukang paip datang ke rumah anda untuk membetulkan masalah pendawaian.


Apa lagi yang didedahkan oleh kaji selidik berkenaan?

 • 40.5% lelaki mengalami beberapa bentuk keguguran rambut

 • 62.9% lelaki mula kehilangan rambut mereka di antara usia 26 - 35 tahun

 • 85.3% peratus lelaki akan mengubah rupa paras mereka jika dikehendaki oleh pasangan masing-masing.


Mungkin, lelaki melihat masalah keguguran rambut lebih kepada isu penampilan dan bukannya satu masalah perubatan.


Ramai juga Lelaki Tidak Tahu Apa Itu MPHL?

MPHL atau alopesia (botak) androgenetik merupakan punca keguguran rambut yang paling biasa berlaku, mewakili lebih 80 peratus daripada kesemua kes keguguran rambut di kalangan lelaki.

Lain-lain penyebab kehilangan rambut termasuklah:

 • Telogen effluvium. Satu keadaan sementara yang selalunya terjadi disebabkan oleh tekanan seperti kehamilan, trauma atau pembedahan.

 • Areata alopesia. Satu keadaan di mana sistem imun badan sendiri menekan peringkat pertumbuhan akar rambut (bahagian rambut yang tertanam di dalam folikel di bawah kulit). Areata alopesia menyebabkan rambut gugur dalam bentuk setompok dan boleh menjejaskan keseluruhan tubuh badan termasuk rambut pada anggota muka dan alat sulit.

 • Keadaan kulit kepala. Jangkitan kulat atau penyakit psoriasis iaitu sejenis penyakit kulit yang kronik pada kulit kepala, juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

 • Masalah perubatan sedia ada. Penyakit-penyakit seperti hipotiroidisme.Terdapat tiga peringkat kitaran pertumbuhan rambut yang normal:

 1. Anagen (pertumbuhan) Rambut-rambut yang baru tumbuh daripada dasar folikel (lubang atau bukaan pada permukaan kulit di mana rambut tumbuh melaluinya). Fasa pertumbuhan yang normal ini selalunya memakan masa bertahun-tahun dan hasilnya adalah rambut yang tumbuh sepenuhnya.

 2. Catagen (rehat) Pada peringkat ini, rambut berhenti tumbuh dan akar rambut mula mengecut. Dasar folikel pecah dan rambut bergerak ke atas di dalam folikel, jauh daripada akar dan pembuluh darah yang membekalkan nutrien.

 3. Telogen (pertumbuhan semula) Rambut yang telah matang kini melekat longgar ke akar rambut. Ia lazimnya akan gugur selepas beberapa bulan ataupun setelah ditolak oleh rambut baru yang tumbuh di bawahnya.

Apakah yang Menyebabkan MPHL?

MPHL terjadi disebabkan oleh interaksi hormon-hormon kulit kepala lelaki dengan risiko genetik, yang mempengaruhi kitaran pertumbuhan rambut yang normal.

Dalam erti kata lain, MPHL mempunyai kaitan dengan dua faktor utama iaitu gen dan hormon.

UNTUK MASALAH RAMBUT NI, V'ASIA TELAH MENGELUARKAN PRODUK SESUAI UNTUK PENJAGAAN RAMBUT BAGI LELAKI DAN WANITA...Menurut seorang pakar rambut Professor Lubowe mengatakan bahawa punca kebotakan adalah seperti berikut:-

 1. Air dan makanan yang semakin kotor dan mengandungi bahan kimia berbahaya.

 2. Pencemaran udara yang semakin kritikal.

 3. Tabiat suka menggunakan pewarna rambut, kerinting, meluruskan, penggunaan gel dan bahan kimia yang lain.

Kulit kepala di bahagian kulit kepala terdapat banyak pembuluh darah. Aliran darah yang terdapat pada lapisan kulit kepala berfungsi untuk membekalkan nutrien kepada akar rambut supaya menjadi lebih subur bagi pertumbuhan rambut.


Tonik Suburambut V’Asia dirumus khas daripada ramuan semulajadi seperti Aloe Vera, zaitun, Ginkgo Biloba, bunga raya, susu kambing dan akar ginseng yang berkesan untuk menyubur, mengukuh, melebat dan menggalakkan pertumbuhan rambut.


Selain itu juga, tonik ini juga membantu anda melembap, merapi, menyinar dan menghaluskan rambut yang kering, mudah gugur, bercabang di samping mengatasi masalah kelemumur. Ia sesuai untuk lelaki dan wanita yang mengimpikan rambut yang lebih lebat, sihat dan berseri.Jom dapatkan sekarang Tonik SubuRambut di laman sesawang Shopee atau Lazada!


Klik link ini untuk membuat pembelian secara online dengan harga diskaun >> https://shopee.com.my/VASIA-Tonik-Suburambut-i.23804818.287540767

211 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page