top of page
Search

Makanan SIHAT & BERTENAGA semasa BERPUASA Di Bulan Ramadan!!

Makanan secara sihat perlu dijadikan amalan setiap masa, tambahan pula pada bulan ramadan. Ini penting untuk mengelakkan beberapa masalah kesihatan seperti sembelit, makanan tidak hadam, kembung perut, kandungan gula rendah dalam darah dan sebagainya. Ia akan mengganggu seseorang itu berpuasa dengan selesa.


Jenis makanan yang boleh diambil sepanjang bulan Ramadan tidak terhad kepada jenis makanan tertentu sahaja. Kebanyakan jenis makanan dibenarkan diambil dalam kuantiti yang tertentu. Bagi mengekalkan kesihatan yang baik, setiap individu itu perlu mengambil makanan dari setiap kumpulan makanan utama.


Para penyelidik dalam perubatan telah membuktikan bahawa puasa mampu membuang toksik dalam badan sekaligus meningkatkan sistem imunisasi badan untuk melawan penyakit.


Beberapa jenis-jenis makanan semasa bulan puasa yang membantu anda sihat dan bertenaga supaya tahap kesihatan sentiasa terjamin.


1. Oat

Kandungan karbohidrat kompleksnya mencapai 98%. Selain itu oat juga mengandungi serat, protein, vitamin B dan zat besi yang diperlukan untuk proses metabolisme tubuh badan.


2. Kentang

Kentang merupakan sejenis makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks yang tinggi dalam bentuk pati. Selain itu, kentang memiliki kandungan vitamin C, vitamin B6, zat besi dan memiliki serat yang tinggi.3. Roti Gandum

Sepotong roti gandum mengandungi 20 gram karbohidrat. Selain itu roti gandum mengandungi vitamin, mineral dan serat yang baik untuk metabolisme tubuh. Kurangkan pengambilan roti putih yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.


4. Bijirin

Bijirin yang mengandungi karbohidrat kompleks dan serat tinggi di sini adalah beras merah dan gandum. Setiap kandungannya mengandungi hanya 38 mg karbohidrat dan sangat baik untuk anda berpuasa di samping berdiet.


5. Putih Telur

Selain mengandungi protein, putih telur juga memiliki kandungan karbohidrat tinggi, robiflavin dan rendah lemak. Mengambil putih telur akan membuatkan anda tidak mudah merasa lapar.


6. Sayuran Hijau

Sayuran hijau selain kaya dengan karbohidrat, ia juga memiliki kandungan serat tinggi yang sangat baik bagi melancarkan pencernaan.


7. Buah-buahan Segar

  • Pisang: Selain sebagai penghasil vitamin B6 dan vitamin C, ianya juga mengandungi kandungan potasium dan berserat tinggi. Sebiji buah pisang mengandungi 24 gram karbohidrat.

  • Berry: Terdapat pelbagai buah di dalam keluarga Berry iaitu strawberry, blueberry dan blackberry. Buah berry selain memiliki kandungan karbohidrat kompleks, juga mengandungi antioksidan untuk melindungi tubuh dari radikal bebas.

  • Tembikai: Buah tembikai memiliki kandungan vitamin C, beta karotin sebagai antioksidan dan dapat mencegah katarak. Tembikai mengandungi kadar air yang tinggi dan rendah kalori yang sangat bagus diambil terutamanya sewaktu haus.


8. Buah Yang Dikeringkan

  • Buah kering boleh diambil sebagai hidangan pencuci mulut setelah anda selesai berbuka puasa dan sahur. Antara buah-buahan kering yang sangat bagus dimakan ialah kurma, kismis, kiwi dan plum.

  • Kurma kaya dengan potasium dan beberapa zat galian yang lain. Potasium adalah elektrolit yang akan seimbangkan kembali kandungan air dalam tubuh badan apabila kita kehilangannya, terutamanya sepanjang bulan Ramadhan.

Walau bagaimanapun, pengambilan minyak masih penting kerana ianya adalah penyumbang tenaga (kalori) yang paling tinggi berbanding karbohidrat atau protein serta membekal asid lemak perlu dan berguna untuk penyerapan vitamin larut lemak.  Gula pula hanya membekalkan karbohidrat ringkas tetapi tidak mempunyai nilai zat makanan yang lain.


Setiap makanan di dalam kumpulan makanan yang sama akan mengandungi tahap kepadatan dan jenis nutrien (zat makanan) yang berbeza-beza.  Oleh itu, pengambilan jenis-jenis makanan di dalam kumpulan tertentu perlu dipelbagaikan untuk membekalkan semua zat yang diperlukan dan mendapat manfaat yang sebaik mungkin.


V'Asia Cosmetic & Healthcare telah menghasilkan Susu Kambing + Oat bagi membantu memudahkan sahur anda sebagai pengganti makanan.


KELEBIHAN & KHASIAT SUSU KAMBING + OAT

✔Merupakan minuman oat yang dapat MEMBEKALKAN TENAGA. ✔Kaya dengan OMEGA-3 yang BAIK UNTUK JANTUNG. ✔Diperkaya dengan Kalsium dan Protein serta Zat Besi yang BAIK UNTUK TULANG. ✔STEVIA pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori UNTUK KAWAL PARAS GULA dalam DARAH.


CARA PENGAMBILAN 1- Bancuh 2 sudu Susu Kambing + Oat ke dalam 150ml air panas. 2- Kacau hingga larut dan sedia untuk diminum.

Jom dapatkan sekarang SUSU KAMBING + OAT dengan harga PROMOSI di laman sesawang Shopee atau Lazada!


Layari aplikasi SHOPEE untuk pembelian secara ONLINE : https://shopee.com.my/vasia.my


Dapatkan konsultasi percuma kami di 1-800- 88-3990 atau 019-2444492.

118 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page