Search

Makanan SIHAT & BERTENAGA semasa BERPUASA Di Bulan Ramadan!!

Makanan secara sihat perlu dijadikan amalan setiap masa, tambahan pula pada bulan ramadan. Ini penting untuk mengelakkan beberapa masalah kesihatan seperti sembelit, makanan tidak hadam, kembung perut, kandungan gula rendah dalam darah dan sebagainya. Ia akan mengganggu seseorang itu berpuasa dengan selesa.


Jenis makanan yang boleh diambil sepanjang bulan Ramadan tidak terhad kepada jenis makanan tertentu sahaja. Kebanyakan jenis makanan dibenarkan diambil dalam kuantiti yang tertentu. Bagi mengekalkan kesihatan yang baik, setiap individu itu perlu mengambil makanan dari setiap kumpulan makanan utama.


Para penyelidik dalam perubatan telah membuktikan bahawa puasa mampu membuang toksik dalam badan sekaligus meningkatkan sistem imunisasi badan untuk melawan penyakit.


Beberapa jenis-jenis makanan semasa bulan puasa yang membantu anda sihat dan bertenaga supaya tahap kesihatan sentiasa terjamin.


1. Oat

Kandungan karbohidrat kompleksnya mencapai 98%. Selain itu oat juga mengandungi serat, protein, vitamin B dan zat besi yang diperlukan untuk proses metabolisme tubuh badan.


2. Kentang

Kentang merupakan sejenis makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks yang tinggi dalam bentuk pati. Selain itu, kentang memiliki kandungan vitamin C, vitamin B6, zat besi dan memiliki serat yang tinggi.3. Roti Gandum

Sepotong roti gandum mengandungi 20 gram karbohidrat. Selain itu roti gandum mengandungi vitamin, mineral dan serat yang baik untuk metabolisme tubuh. Kurangkan pengambilan roti putih yang memiliki kandungan karbohidrat yang tinggi.


4. Bijirin

Bijirin yang mengandungi karbohidrat kompleks dan serat tinggi di sini adalah beras merah dan gandum. Setiap kandungannya mengandungi hanya 38 mg karbohidrat dan sangat baik untuk anda berpuasa di samping berdiet.


5. Putih Telur

Selain mengandungi protein, putih telur juga memiliki kandungan karbohidrat tinggi, robiflavin dan rendah lemak. Mengambil putih telur akan membuatkan anda tidak mudah merasa lapar.


6. Sayuran Hijau

Sayuran hijau selain kaya dengan karbohidrat, ia juga memiliki kandungan serat tinggi yang sangat baik bagi melancarkan pencernaan.


7. Buah-buahan Segar

  • Pisang: Selain sebagai penghasil vitamin B6 dan vitamin C, ianya juga mengandungi kandungan potasium dan berserat tinggi. Sebiji buah pisang mengandungi 24 gram karbohidrat.

  • Berry: Terdapat pelbagai buah di dalam keluarga Berry iaitu strawberry, blueberry dan blackberry. Buah berry selain memiliki kandungan karbohidrat kompleks, juga mengandungi antioksidan untuk melindungi tubuh dari radikal bebas.

  • Tembikai: Buah tembikai memiliki kandungan vit