Search

Kecil-kecil Cili Padi! Khasiat Semulajadi Beri Buat Yang Mementingkan Kesihatan!

Updated: Apr 19, 2018

Buah beri, saiznya kecil dan berwarna gelap tapi siapa sangka spesies buah ni mempunyai kelebihan pada tubuh sehingga digelar superfood. Kita selalu menggunakan beri sebagai penyedap kek dan manisan, rupa-rupanya buah ini tinggi dengan antioksida yang berperanan melambatkan pertumbuhan sel kanser. Semakin gelap warna beri, semakin tinggi kandungan phytochemical dan lebih baik untuk kesihatan. Bukan satu atau dua, tetapi hampir kesemua spesies beri ni ada kelebihan tersendiri.


#1 Blueberry

Bantu tingkatkan daya ketahanan tubuh, kurangkan risiko penyakit jantung, menajamkan deria penglihatan, memperbaiki struktur kulit, mengurangkan gula dalam darah dan memelihara saluran pencernaan. Blueberry kaya dengan polyphenol yang berupaya membakar lemak dalam tubuh terutamanya di bahagian perut selain kandungan serat yang mampu mengurangkan selulit.


#2 Goji

Buahnya berwarna merah, bersaiz kecil seperti cili padi tetapi Goji mampu menambah tenaga, mengurangkan lemak berlebihan, meningkatkan penghasilan tisu otot dan masalah penghadaman. Buah ini juga baik untuk meningkatkan metabolisme dan melegakan masalah sindrom pra haid.


#3 Kranberi

Rendah kalori tetapi kaya dengan serat, Vitamin E dan C yang bertindak memelihara kulit. Kranberi juga mengandungi enzim yang membantu melancarkan sistem penghadaman.


#4 Beri Camu

Kaya dengan zat vitamin C dan baik untuk kesihatan kulit. Camu mengandungi asid amino yang bertindak membina serta mengekalkan tisu yang sihat, mengimbangi protein dalam badan serta menghaluskan kulit. Kandungan potassium dan flavonoid berperanan menstabilkan tekanan darah dan menggalakkan fungsi buah pinggang.


#5 Maquiberry

Buah ini bantu cegah pengoksidaan kolestrol dalam darah dan memelihara kesihatan sistem kardiovaskular. Maquiberry turut bertindak sebagai antiradang dan menggalakkan fungsi organ dalaman.


#6 Beri Acai

Acai mampu kurangkan kolestrol jahat, mengekalkan kolestrol baik dan melancarkan peredaran darah. Buah ini elok untuk melambatkan proses penuaan, mengatasi masalah senggugut, meningkatkan tahap tenaga, menggalakkan kesuburan, memelihara deria penglihatan dan memperbaiki tona kulit. Sebiji acai mengandungi 10 kali ganda antioksidan berbanding anggur dan 2 kali ganda berbanding blueberry.


#7 Aronia

Beri yang turut dipanggil Chokeberry ini berperanan mengatasi pelbagai masalah kulit, melindungi kulit daripada kerosakan akibat bahan kimia dan sinaran ultraungu yang berbahaya. Aronia mengandungi asid folik yang bertindak menstabilkan tekanan darah, membantu mengatasi penuaan, menguatkan tulang serta meningkatkan keupayaan mental. Aronia berupaya menentang bakteria dan virus, melancarkan sistem penghadaman, meningkatkan kadar kolestrol yang baik serta mengatasi masalah kardiovaskular.


#8 Bilberi

Bilberi telah digunakan di Eropah sejak