Search

5 Perkara Elak Jaundis Atau Penyakit Kuning Pada Si Comel

Updated: Apr 19, 2018

DERITA SI BAYI COMEL PUNCA JAUNDIS ATAU PENYAKIT KUNINGMenjadi idaman kepada semua ibu bapa untuk mendapatkan bayi atau cahaya mata yang sihat, cergas dan juga comel. Namun, Ibu bapa harus prihatin dengan penyakit-penyakit bayi si kecil apatah lagi yang baru sahaja dilahirkan.


Jaundis atau erti kata lain Penyakit Kuning sudah sinonim dalam kalangan masyarakat Malaysia. Sesetengah ibu bapa menganggap perkara ini adalah normal, namun wajib dititik beratkan kerana takut penyakit itu memberi kemudaratan kepada bayi yang baru dilahirkan.Apa itu Jaundis atau Penyakit Kuning?

Jaundis atau Penyakit Kuning sering terjadi kepada bayi baru lahir yang berusia sebulan ke bawah dan kebiasaanya akan mengalami penyakit kuning selepas hari kedua kelahiran. Kekuningan ini berlaku disebabkan oleh Biliburin yang ada dalam darah merah bayi.


Apa itu Biliburin?

Biliburin adalah sejenis kimia semula jadi yang ditapis oleh hati dan dibuang pula melalui air kencing dan juga najis. Perpecahan sel-sel darah merah yang mengeluarkan zat besi dan biliburin yang berlebihan dalam darah bayi ini yang menyebabkan mata dan badan bayi akan kelihatan kekuningan. Namun, terdapat faktor lain yang menyumbang kepada Penyakit Kuning.Antara penyebab Punca Jaundis atau Penyakit Kuning

  1. Bayi comel dilahirkan secara pra-matang atau tidak cukup bulan

  2. Bayi comel kurang atau tidak mendapat susu ibu selepas dilahirkan

  3. Jangkitan atau trauma semasa melahirkan

  4. Berlainan jenis darah antara Si Ibu dan Bayi atau kumpulan darah tidak seimbang

  5. Genetik yang wujud dalam keluarga

  6. Kekurangan Enzim G6PD

Walau bagaimanapun, Ibu Bapa usah bimbang kerana kebanyakkan kes Jaundis atau penyakit kuning ini tidak akan memudaratkan si Bayi Comel. Kebiasaannya penyakit kuning ini akan mengambil masa selama tujuh hingga sepuluh hari.Nasihat

Segelintir masyarakat mengambil jalan mudah dengan menjemur bayi di bawah cahaya matahari, TETAPI seeloknya, si Ibu perlu mendapatkan nasihat daripada doktor pakar supaya bayi yang mengidap penyakit kuning ini boleh kembali pulih seperti sedia kala.1. LAKUKAN PEMERIKSAAN DARAH

Mungkin bagi anda berasa leceh melakukan pemeriksaan darah, namun perkara ini amat penting untuk bayi anda. Darah yang tak sepadan antara ibu dan bayi boleh menyebabkan perpecahan sel darah lalu menghasilkan banyak biliburin.


2. ELAK BERSALIN AWAL

Semuanya adalah ketentuan Ilahi sekiranya bayi itu terpaksa dilahirkan sebelum waktunya. Namun, sebagai seorang Ibu, seharusnya mengambil langkah ini:

  • Elakkan diri dari pencemaran bahan kimia

Seperti tembakau, arak, dadah dan sebagainya serta pencemaran kimia yang boleh mendorong kepada bersalin awal. Implikasi bersalin awal memberi kesan mudah untuk mendapat sakit kuning.

  • Tenang

Bertenang adalah kunci utama kepada Ibu. Jangan stress kerana ianya mampu mendorong kepada kelahiran pra-matang.

  • Jaga diri dan elak penyakit berjangkit

Herpes dan Syphilis antara penyakit berjangkit yang perlu dipelihara noleh pasangan agar kelahiran pra-matang dapat dielakkan.