top of page
Search

10 TANDA RESDUNG!!! Yang Wajib Anda Ketahui Dan Keajaiban Ekstrak Kunyit Kepada KesihatanSebut sahaja ekstrak kunyit, pasti semua orang boleh imaginasi bentuk sebenar ekstrak kunyit yang digunakan untuk memasak. Tetapi tahukah anda, ekstrak kunyit ini juga boleh merawat resdung yang bermasalah?


NAK TAHU LEBIH LANJUT, BACA SAMPAI HABIS!!


KUNYIT atau CURCUMA LONGA merupakan rempah yang sudah pastinya wajib ada di dalam rumah kerana ianya memberikan pelbagai kegunaan kepada masakan. Kehebatannya, kunyit ini dikenali sebagai ubat pembersih yang mana ia baik untuk dalaman badan dan juga kecantikan kulit wajah.


Lebih ajaibnya, kunyit ini juga mampu merawat hidung berair, resdung, batuk, serta menghilangkan gatal-gatal.


Ditambah pula dengan KAYU MANIS atau CINNAMON yang mempunyai pelbagai lebihan dan kebaikan untuk merawat kulit secara semula jadi tanpa kesan sampingan berbahaya bahan kimia. Ia adalah bahan kecantikan semula jadi yang berfungsi untuk merawat resdung, hidung tersumbat, muka berjerawat dan gatal-gatal di muka.


Malah, Kayu Manis ini juga bertindak sebagai anti alahan yang mana membantu mengurangkan gejala resdung, sesak hidung, sakit tekak malah membantu rauang penafasan lebih selesa.


Di Malaysia sahaja dianggarkan 50-60% rakyat Malaysia menghidapi resdung!

RESDUNG atau RADANG SINUS boleh terjadi kepada semua orang termasuklah kanak-kanak. Ia berlaku disebabkan oleh virus, bakteria, kulat, alahan, iritasi kimia dan ketumbuhan dalam hidung.


KETAHUI TANDA-TANDA PENYAKIT RESDUNG


Faktor yang menyumbang kepada resdung di Malaysia kebanyakkan adalah disebabkan faktor iklim, pemakanan, gaya hidup dan sebagainya. Antaranya tanda-tandanya adalah:

 1. Hidung berair dan tersumbat

 2. Sering bersin di waktu pagi

 3. Gatal mata

 4. Nafas dan mulut berbau

 5. Tidur berdengkur

 6. Hilang deria bau

 7. Selsema berpanjangan

 8. Jerawat pada muka

 9. Sakit kepala

 10. Reaksi permakananALAMAK, ADA RESDUNG laaaaa!

Usah risau, apa yang anda boleh lakukan adalah dengan mendapatkan nasihat daripada doctor. Tips yang anda boleh dilakukan adalah:

 • Rehat yang cukup

 • Ambil semangkuk air panas dan bernafas melalui wap panas

 • Makan ubat penahan sakit seperti penadol

 • Ubat selsema bagi mengurangkan bengkak dalam hidung

 • Antibiotic jika perlu.Selain itu, anda juga boleh amalkan ACNE, OILY & SCAR SERIES V’Asia yang berfungsi untuk mengecutkan jerawat, mengurangkan symptom resdung dan menghaluskan parut yang bertindak secara efektif. Set ini Mengandungi:

 1. Sabun Kunyit Beherba

 2. Bedak Kawalan Jerawat

 3. Acne Scar Serum

 4. Krim Siang Kawalan Minyak

 5. Corong Bekam BerherbaUntuk penjagaan yang berterusan pula boleh amalkan ACNUS DRINK V’Asia yang memberikan rasa Asam Jawa khusus untuk jerawat dan resdung wajah dan badan formulasi daripada akar kayu dan herba kulit manis bersama limau nipis, sireh, madu, daun rerama dan serai.


Dengan niat yang baik, pastinya ada jalan penyelesaian untuk merawat masalah resdung anda.


DAPATKAN SEGERA di  LAZADA dan SHOPEE DENGAN HARGA PROMOSI https://shopee.com.my/vasia.my1,047 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page