Search

10 TANDA RESDUNG!!! Yang Wajib Anda Ketahui Dan Keajaiban Ekstrak Kunyit Kepada KesihatanSebut sahaja ekstrak kunyit, pasti semua orang boleh imaginasi bentuk sebenar ekstrak kunyit yang digunakan untuk memasak. Tetapi tahukah anda, ekstrak kunyit ini juga boleh merawat resdung yang bermasalah?


NAK TAHU LEBIH LANJUT, BACA SAMPAI HABIS!!


KUNYIT atau CURCUMA LONGA merupakan rempah yang sudah pastinya wajib ada di dalam rumah kerana ianya memberikan pelbagai kegunaan kepada masakan. Kehebatannya, kunyit ini dikenali sebagai ubat pembersih yang mana ia baik untuk dalaman badan dan juga kecantikan kulit wajah.


Lebih ajaibnya, kunyit ini juga mampu merawat hidung berair, resdung, batuk, serta menghilangkan gatal-gatal.


Ditambah pula dengan KAYU MANIS atau CINNAMON yang mempunyai pelbagai lebihan dan kebaikan untuk merawat kulit secara semula jadi tanpa kesan sampingan berbahaya bahan kimia. Ia adalah bahan kecantikan semula jadi yang berfungsi untuk merawat resdung, hidung tersumbat, muka berjerawat dan gatal-gatal di muka.


Malah, Kayu Manis ini juga bertindak sebagai anti alahan yang mana membantu mengurangkan gejala resdung, sesak hidung, sakit tekak malah membantu rauang penafasan lebih selesa.


Di Malaysia sahaja dianggarkan 50-60% rakyat Malaysia menghidapi resdung!

RESDUNG atau RADANG SINUS boleh terjadi kepada semua orang termasuklah kanak-kanak. Ia berlaku disebabkan oleh virus, bakteria, kulat, alahan, iritasi kimia dan ketumbuhan dalam hidung.


KETAHUI TANDA-TANDA PENYAKIT RESDUNG


Faktor yang menyumbang kepada resdung di Malaysia kebanyakkan adalah disebabkan faktor iklim, pemakanan, gaya hidup dan sebagainya. Antaranya tanda-tandanya adalah:

 1. Hidung berair dan tersumbat

 2. Sering bersin di waktu pagi

 3. Gatal mata

 4. Nafas dan mulut berbau

 5. Tidur berdengkur

 6. Hilang deria bau

 7. Selsema berpanjangan

 8. Jerawat pada muka

 9. Sakit kepala

 10. Reaksi permakananALAMAK, ADA RESDUNG laaaaa!

 • Usah risau, apa yang anda boleh lakukan adalah dengan mendapatkan nasihat daripada doctor. Tips yang anda boleh dilakukan adalah: